MunirahMH menulis

Full width home advertisement

.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/.com/blogger_img_proxy/

Post Page Advertisement [Top]

728+3
Hai semua, Assalamualaikum, salam huju g minggu, selamat berhujung minggu bersama keluarga pada yang ber PKP bersama keluarga..untuk si bujang dan jauh dari keluarga macam hakak...jangan sedih2..takpe kita sama2 fight untuk break the chain covid-19 ni.. So hari ni terasa nak buat mi bandung and this is my first trial..and guna bahan aoa ada je kat rumah.

Ok jom tengok bahan2 simple tapu sedap ni

1. Bwang besar 1 biji(kalau nk buat byk, byk la yer bwg) - kisar
2. Bawang putih beberapa ulas(ikot kuantiti, nak masak byk, banyk la letak -  kisar
3. Cili kisar
4. Udang kering 1 genggam-kisar Kering @ tumbuk halus
5. Isi Ayam-potong kecik
6. Sotong - potong kecik
7. udang - potong kecik
8. Sayur2
9. Tepung jagung - untk pekatkn kuah, resepi asal ubi keledek, tpu sy xde keledek, so sy olah guna tepung jagung
10. Kiub ayam 1, garam dan aji
11. Telur
12. Mi kuning

P/s: untuk item no 5,6,7 tu kalau xde semua tak pe..guna apa yg ada sahaja, untk sayur saya guna Sawi, lobak merah and tomato, korang boleh guna apa ada kt rumah

So cara2 nya:

Tumis bahan 1, 2 dan 3 sampai pecah minyak, lepas tu masukkan udang kering, biar seketika sampai naik bau, masukkan kiub pati ayam 1, then masukkan ayam, sotong dan udang, tambah kan air dan masukkan sayur..biarkan mendidih... Perasakan dengan garam dan aji, then masukkan 1 sudu tepung jagung..kacau2 sampai sebati..pecah telur, tutup periuk, biar mendidih sampai telur masak , jgn kacau nanti telur pecah..then siap dah kuah..

Untuk mi, basuhkan dan celur sekejap dgn air panas..siap dihidang 😋😋😋.. Selamat mencuba semua


IMG20200419130728
Before masukkan telur




IMG20200419131908
Lepas masukkan telur





IMG20200419133430
Siap untuk di ngap

20 comments:

  1. B1B55065-633C-4561-A9FB-A7F389F1A45D

    looks good. lama dah tak makan mee bandung.

    ReplyDelete
  2. moto
  3. WhatsApp+Image+2022-01-08+at+15.36.37
  4. dp+baru
  5. 510C801B-235B-4F9B-9D36-80FBF35926BB

    lapar pla perut tengok mee bandunng pagi2 ni. hahaha

    done follow. orang yang ke 194

    ReplyDelete
  6. IMG_20180829_062651_661
  7. 12507207_1197064650311157_8455032592458053189_n

    sedapnya! nanti nak try la.. TQ for the recipe! ;)

    ReplyDelete
  8. blank

    lama tak makan mee bandung, time raya jelah selalu dapatnya :p
    btw kita follow sini #197!

    ReplyDelete
  9. 39846816_10216632032133830_6333715445945729024_o

    Adoi.. terus teringat tempat feveret jual mee bandung.. hehehe

    ReplyDelete
  10. EI.7

    Sedap Sekali ini, jadi lapar lagi :D

    ReplyDelete
  11. 52588083_2078984505472783_4229143215632023552_n

    Kunjungan balas...nampak sedap menu tu

    ReplyDelete
  12. c4669166-40c5-453e-9dea-4daf92dca6c5

    Haiii... ya Allah terliur pulak tengok.. sedap jugak kalau dapat mee bandung berbuka nanti :P

    ReplyDelete
  13. photo_2019-10-19_14-25-06

    sedap nampak.. tapi gee tak reti makan mee bandung ni hehe

    ReplyDelete
  14. Rasya-Profile
  15. semut+senyum

    Assalamualaikum. SS semalam buat jugak, guna air rebusan udang. tapi mcm cair pulak. dah letak udang kering dan kacang still nampak cair. kata mak mertua kena tambah sos.. hmm.. next time lah repeat. Done follow #219

    ReplyDelete
  16. Rasya-Profile
  17. IMG_20230621_181642

    singgah sini ^^Y

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/09/aku-bagi-kotak-misteri-pada-blogger.html

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib