So saya nak share resepi kuih peneram yang simple tapi renyah nak buat..Yang penting sukatan kena betul..kalau tak..memang kelaut..hahah
Masa saya buat tu saya guna
200g tepung beras
200g gula merah
100ml air
Cara2 nya korang didihkan gula merah tu sampai berbuih..Sampai betul2 larut dan menggelegak yang buih banyak tu.. Lepas tu tutup api..korang masukkn gula tu dalam tepung beras tadi sikit2..gaul guna senduk ye..kalau tak..memang cari nahas, melecur la tangan uols. Ok korang masukkan sampai habis..tapi make sure doh korang tak terlalu cair dan terlalu keras ye..kalau korang pernah makan coklat nutella yg sapu kat roti tu, korang kena pastikan doh tu texture die macam nutella tu, ye lembik, bila gaul and tarik, tak putus.
Lepas tu korang kena peram dowh tu sekurang kurangnya 5 jam..nak senang, korang peram 1 malam..esok pagi dh bole goreng..yang pentung minyak kena bebetul panas, baru la bila korang masukkan doh yg dah siap dibentuk dalam kuali, die akan kembang dengan cantik..kalau tak panas minyak tu, doh tu akan terlerai.
Ni texture nya..memag lembik, tapi bila engkorang dah peram..doh akan keras dengan sendiri.. |
Inila rupa kuih peneram budak baru belajar..habaha bentuk die bercampur, kecik besar, senget benget semua ada..hahha |
laaaa senang rupanya nak buat kuih ni. kuih ni memang faaaav teruk selalu beli kat pasar malam je sebab tak reti buat ehe
ReplyDeletewah.. rajinnya buat..
ReplyDeleteini tengah viral juga kan tengok ramai share di FB.. ada yang jadi ada yg x jadi.
ReplyDeletesaya x berani cuba sbb tau xdak bakat benda2 macam ni. hehe sedap tapi tunggu orang jual jela..