MunirahMH menulis

Full width home advertisement

Scrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text Generator

Post Page Advertisement [Top]

Hai Assalamualaikum..okay sepanjang pkp ni..ada la beberapa kuih atau resepi yang tak pernah dibuat tapi berjaya dibuat. Ni gara2 susah nak dapat kat luar musim musim pkp ni..okay kuih peneram..sape tak tau? Ada jugak yang panggil kuih telinga kel*ing, mungkin sebab rupa die kot.. Actually after 3rd trial baru la jadi dengan jayanya..1st trial bila goreng..keras macam batu..to be exact..mcm playdoh keras yang dah terbiar lama..korang bole bayangkan x? Hahaha..2nd trial doh jadi cantik..tapi bila goreng keluat..hahaha sebb x jadi bulat2 comel mcm donut tu..atau macam dekat pasar malam..tambahan pulak minyak tak panas betul2 so bila masukkan je terus berderai dalam kuali..hahaha.. Untuk yang ke 3 kalinya..Alhamdulillah...cantik kejadiannya...hahaha

So saya nak share resepi kuih peneram yang simple tapi renyah nak buat..Yang penting sukatan kena betul..kalau tak..memang kelaut..hahah

Masa saya buat tu saya guna

200g tepung beras
200g gula merah
100ml air


Cara2 nya korang didihkan gula merah tu sampai berbuih..Sampai betul2 larut dan menggelegak yang buih banyak tu.. Lepas tu tutup api..korang masukkn gula tu dalam tepung beras tadi sikit2..gaul guna senduk ye..kalau tak..memang cari nahas, melecur la tangan uols. Ok korang masukkan sampai habis..tapi make sure doh korang tak terlalu cair dan terlalu keras ye..kalau korang pernah makan coklat nutella yg sapu kat roti tu, korang kena pastikan doh tu texture die macam nutella tu, ye lembik, bila gaul and tarik, tak putus.

Lepas tu korang kena peram dowh tu sekurang kurangnya 5 jam..nak senang, korang peram 1 malam..esok pagi dh bole goreng..yang pentung minyak kena bebetul panas, baru la bila korang masukkan doh yg dah siap dibentuk dalam kuali, die akan kembang dengan cantik..kalau tak panas minyak tu, doh tu akan terlerai.

Ni texture nya..memag lembik, tapi bila engkorang dah peram..doh akan keras dengan sendiri..

Inila rupa kuih peneram budak baru belajar..habaha bentuk die bercampur, kecik besar, senget benget semua ada..hahha

Kalau korang tak tau macam mne nak buat atau tak boleh bayang macam mne..bole refer youtube..ni saya kongsikan link video yang saya tengok untuk reference, so selamat mencuba! Resepi senang..bahan2 pon murah je.. Sebungkus tepung beras and sebungkus gula merah tak sampai RM5.. Tapi process nye agak renyah


3 comments:

  1. laaaa senang rupanya nak buat kuih ni. kuih ni memang faaaav teruk selalu beli kat pasar malam je sebab tak reti buat ehe

    ReplyDelete
  2. ini tengah viral juga kan tengok ramai share di FB.. ada yang jadi ada yg x jadi.
    saya x berani cuba sbb tau xdak bakat benda2 macam ni. hehe sedap tapi tunggu orang jual jela..

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib