Hai semua.. Semenjak pkp and work from home ni, banyak masa di rumah..hahah sambil2 buat kerja depan laptop..curi curi masa buat keropok lekor..haha.. Salah satu sebab kenapa buat ialah susah nak dapat stock keropok lekor musim musim gini.. Rupanya senang amat nak buat..1st time buat sendiri..bancuh sendiri, uli tepung sendiri, dan gentel sendiri..1st trial menjadi..
Resepi senang je.. Checkidaut resepi kat bawah:
1. 25 ekor ikan selayang
2. 1 cawan tepung ubi kayu
3. 2 cawan tepung gandum
4. 1 sudu kecil soda bikarbonat
5. Garam
Mula2 siang ikan..perisikan..asingkan isi ikan dengan tulang. Buang sekali kulit ikan ye. Lepas asingkan, blend isi ikan guna blender kering..lepas tu masukkan tepung ubi dan tepung gandung dalam bekas isi ikan tersebut. Jangan isi air ye. Masukkan soda bikarbonat dan garam. Uli sampai sebati. Lepas siap uli, basuh tangan, sapukan tangan dengan minyak..then boleh la gentel memanjang macam keropok lekor dekat kedai tu.
Siap gentel, panaskan air sampai memggelegak, masukkan doh yg sudah di gentel, rebus sampai keropok tu timbul. Bila timbul maknanya dh masak ye..sejukkan dan boleh la masukkan dalam peti ais, buat stok. Nak makan boleh la goreng.
Selamat mencuba guys
Keropok yang dh siap rebus..rupa kelaut..amatur la katakan..kecik besar, gemuk semua ada..😂😂 |
Rupa keropok setelah digoreng |
Selain ikan selayang, ikan kembung boleh guna tak sis?
ReplyDeleteBole sis...ikan tamban pon boleh..
ReplyDeleteSalam perkenalan, done follow sini..
ReplyDeleteSedapnya buat keropok sendiri..
Nampak senang. Dulu makanan fevret saya ni. Sekarang pon masih suka cuma jarang2 dapat makan.
ReplyDeletewow rajinnya gentel kopok lekor sendiri
ReplyDeletedapppnye !! tak pernah cuba buat tapi tingin nak cuba..
ReplyDeleteletak ikan banyak2 bila buat sendiri ni puas hati =D
Sedap tu buat sendiri boleh lebihkan ikan :)
ReplyDeleteSaya baru bertaktih nak belajar masak hehe baru start dgn lauk2.. once dah konsisten masak, saya rasa nak try baking or keropok lekor mcm sis pula ke hehe tq for sharing :)
ReplyDelete