MunirahMH menulis

Full width home advertisement

Scrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text Generator

Post Page Advertisement [Top]

Hai Assalamualaikum,

Macam mana guys puasa hari ke 4? Alhamdulillah Allah masih panjangkan usia kita semua untuk menikmati Ramadhan tahun 2020. Apa menu korang hari ni? Hari iols masak tom yam putih dan udang goreng sos tiram. Okay done. Bukan nak story morry pasal tom yam atau udang sos tiram..tapi nak share resepi mudah lepat pisang.

Ceritanya.. Dah lama terasa nak makan lepat pisang. Tapi sebab pkp..susah naw-naw nak cari. Try la google and jumpa satu resepi mudah. Resepi dari blog Namakucella. Tapi saya ubah sedikit ikut cita rasa sendiri. Tapi itu la bila dah jumpa resepi mudah, daun pisang pulak susah nak cari. Kena pergi pasar baru boleh dapat. Tapi sis ni tak berapa rajin nak drive jauh-jauh hanya  untuk daun pisang.

Alkisahnya, tadi pergi topup sikit sayur dekat kedai runcit untuk buat tomyam. Housemate request tomyam putih. So alang-alang nak cari celary dan, bunga kubis dan lengkuas, cari sekali paste tomyam putih. Sedang seronok pilih-pilih sayur, eh terpandang daun pisang. Terus terdatang idea nak buat lepat sebabnya bahan-bahan lain semua ada kecuali daun pisang dan pisang. Alang-alang dah jumpa daun pisang..mata pun melilau la cari pisang. Pun ada jugak. So terus la grab pisang, grab daun pisang dan barang yang memang plan hendak dibeli.

So check it out resepi mudah ini dibawah

1. 10 biji pisang yang sudah dilenyet (blender)
2. 2 cawan tepung beras
3. Gula merah 1 sudu
4. Gula pasir 1 sudu
5. Garam setengah sudu kecil
6. Daun pisang, dilayurkan

So mula2 hancurkan pisang(blender), lepas tu masukkan tepung beras, gula merah, gula pasir dan garam. Lepas dah sebati semua, ambil daun pisang, letakkan 1 senduk bancuhan tadi di tengah-tengah daun pisang dan lipat

Lihat jugak resepi kek paling mudah di dunia

P/s: Macam biasa, kalau tengah prepare bahan-bahan memang tak ambil gambar, sebab susah tangan bertepung bagai. Hihihi. Resepi asal sebenarnya 2 sudu gula dan ada kelapa parut. Tapi saya ubah sikit resepi ini, guna 1 sudu gula merah, sebab gula merah ni dia boleh enchance rasa jadi lagi sedap dan saya tak suka kelapa sebab tu tak letak. Sebab kelapa tukacau rasa pisang. Hihihi.


Dah siap bungkus, ready to steam



While steaming


Done steam, ready to eat

Yeah first trial menjadik dgn cantik, sedap lembut

Selamat mencuba guys


3 comments:

  1. Bisa dicoba besok untuk berbuka ((: terimakasih atas resepnya kak

    ReplyDelete
  2. Sedapnya... sekarang ni nK jumpa pisang pun susah, kempunan

    ReplyDelete
  3. Sedapnya lepat pisang 🤤🤤

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib